• Facebook 
img

 

PetraOnderhoud.

Muziekinstrumenten hebben periodiek onderhoud nodig en moeten afgesteld worden om goed te blijven functioneren. Goed en regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van een instrument aanzienlijk. Het verhoogt ook het speelplezier.

Als de kleppen niet meer goed sluiten, het instrument rammelt en/of vies is, is het tijd voor onderhoud.

Elke fluit, sax of klarinet heeft minstens een keer per jaar een onderhoudsbeurt nodig, daarbij wordt deze schoongemaakt, gesmeerd en helemaal afgesteld. Voorwaarde is dat de polsters nog in goede conditie zijn.

Bij het onderhoud van een instrument maak ik onderscheid tussen een afstelbeurt, een jaarlijkse onderhoudsbeurt en een revisie. Hoeven er geen polsters vervangen te worden en is het instrument in redelijke staat dan volstaat een afstelbeurt. Zijn er maximaal 5 polsters aan vervanging toe, dan is een onderhoudsbeurt nodig. Zijn er meer versleten of is het instrument in slechte (onderhoud) staat, dan moet het instrument gereviseerd worden.

De prijs van een onderhoudsbeurt is altijd exclusief uitdeuken, solderen en polsters.
Hiervoor reken ik een uurtarief van € 45,00 per uur (incl. btw).
Alle reparaties, onderhoudsbeurten en revisies gaan op afspraak.

 

 

Gratis check

Onderhoudsbeurt

Wanneer u het gevoel heeft dat uw instrument niet meer zo goed speelt of ineens anders klinkt, dan kunt u altijd langskomen voor een gratis check. Vaak kan er door iets kleins af te stellen een groot resultaat bereikt worden. Ik neem voor u de tijd om na te gaan wat er precies mankeert aan het instrument. Als er reparaties gedaan moeten worden vertel ik u vooraf wat er aangepast moet worden en wat de kosten zullen zijn. Zo weet u direct waar u aan toe bent. Kleine reparaties kunnen vaak gedaan worden terwijl u wacht zodat u uw instrument niet hoeft te missen. Ik vraag wel om even een afspraak te maken zodat ik voldoende tijd kan inplannen voor u.

 

 


AfstellenAfstelbeurt

Voorwaarde: Er behoeven geen polsters te worden vernieuwd; de polsters verkeren nog in goede conditie.

Deze (kleinste) standaardbeurt is geschikt voor een goed onderhouden instrument waarvan de fijn afstelling is verlopen. Maar ook voor een maatwerkafstelling bij stemmingsproblemen
Het instrumentmechaniek wordt gecontroleerd, bijgesteld en geolied. Het instrument wordt op lekkage en tikken/rammelen gecontroleerd en indien aangetroffen, verholpen.


 

 

 
 
Jaarlijkse Onderhoudsbeurt

onderhoudVoorwaarde: de meeste polsters verkeren nog in goede conditie. Bij een jaarlijkse onderhoudsbeurt wordt het instrument uit elkaar gehaald en schoongemaakt. Dan worden de polsters, kurk en vilt gecontroleerd en eventueel vervangen.
De polsters van de kleppen die dicht zitten zijn meer aan slijtage onderhevig. Dat komt omdat er langer vocht tussen de polster en de toonrand blijft zitten. Ook wordt er dan op speling gecontroleerd welke eventueel verwijderd wordt .
Het instrument wordt opgebouwd met verse smeermiddelen en op lekkage en tikken/rammelen gecontroleerd en indien aangetroffen, verholpen. De timing en de klephoogtes worden nagekeken, zo nodig opnieuw afgesteld. Alleen als het nodig is, wordt de tap- of halskurk vernieuwd.
De garantie op een afstelbeurt is 4 maanden.

*Bij een jaarlijkse onderhoudsbeurt is materiaal op basis van nacalculatie.

 

afstellenRevisie

Bij een revisie wordt het instrument helemaal uit elkaar gehaald, waarna de body en de kleppen grondig schoongemaakt worden. De kleppen worden opnieuw gepolsterd, asjes voorzien van nieuwe smeermiddelen en de fluit/sax/klarinet wordt vervolgens weer in elkaar gezet. 
Daarbij worden alle veren en kurkjes vernieuwd, waarna de kleppen weer volledig sluitend wordt afgesteld. De prijs van een revisie is inclusief standaardmaterialen. Het gebruik van andere polster is op basis van nacalculatie. Daarbij worden alle veren en kurkjes vernieuwd, waarna de kleppen weer volledig sluitend wordt afgesteld.

De prijs van een revisie is inclusief standaardmaterialen. Het gebruik van andere polster is op basis van nacalculatie.

 

 

 

Standaard polsters die ik gebruik:

Piccolo: Pissoni DPI20 Deluxe pad
Dwarsfluit: Pisoni DFL20 Deluxe Flute pad
Saxofoon: MusicMedic Sax Pads leer -plastic resonator
Klarinet: Pisoni DCL-80 Premium wit leer